""Närspel är det-nya-svarta

Att slå en lång drive är mycket roligt, men en bra score får du lättast och oftast genom bättre närspel.

Öva 70% närspel Sean Foley, en av Tiger Woods pro:s

equipmentHur många klubbor har du för närspel?

Om svaret är en pitching wedge, en sandwedge och en putter, är det i minsta laget för bra närspel. Vi har två förslag: 1) Börja tänk i klubbornas gradtal och 2) ha minst tre wedgar i bagen.

vertical arrows  Visa mer / Dölj Mer om klubbor för närspel och gradtal

    De senaste åren har det skett en smygande förändring av järnklubbornas loftning i riktning mot lägre loft/vinkel. De gamla begreppen wedge, pitching wedge och sand wedge blir därmed mindre bra som referens. Kolla din klubbors gradtal.
Genom ett kortare och jämnare gradtal mellan dina närspelsklubbor ökar din precision. En järn 7:a kan vara ett bra komplement i vissa lägen eller de andra klubbor som passar ditt närspel från 100 meter.

Den legendariske tränaren Jim Flick lär ha sagt att medelgolfaren endast landar 25-30% av inspelen på green från 35-70 meter.

woman pitchingOm att fånga känslan i närspelet

I denna artikel berättar Yani Tseng hur hon arbetar med att fånga känslan i sitt närspel.

Strategi för bättre närspelsområden

driving rangeDet finns alltid en driving range

De flesta vi besökt ser ut ungefär som bilden visar. Den är bred, plan, har några flaggor och är traktorvänlig för uppsamling av bollar. Hit går man inte för att öva närspel, utan för att öva sig i att slå långt.

Tränare har nog alltid sagt till sina elever att de ska öva mer närspel, men de kan bara konstatera att få gör det i någon betydande omfattning. Plats för diskussion om varför. En åtgärd som varje klubb förfogar över att är att erbjuda bättre och roligare övningsmöjligheter för närspel.

Videos om bättre närspel

David Pelz - en mästare i närspel

Om puttning och vad han lärde Phil Michelsen första gången de träffades

Vad säger Phil Michelsen själv

I första video säger Phil M att det bara finns ett sätt slå en bra chip - the hinge and hold - vinkla wedgen i baksvingen, accelerera genom bollen och håll högerarmen rak. Varför gör inte alla så att alltid?


Pitchslag med backspin (7 min)

Vårt tips: När du tränar, notera var bollen landar och hur långt den rullar. Träna med någon som kan markera nerslagsplatsen med en markör.

 

Första videon i en serie på 15 med Luke Donald. Flera utmärkta för Dropgolf.

 

Om konsten att använda en 60 graders lob wedge. Det ser lätt ut.

En klassisk och inflytelserik golftränare

Leadbetter om närspel (1 timme 39 minuter)

Korta wedgar med Butch Harmon

Rick Smith - lobbslag

Bollen i en bunker - det finns vägar ur den

Ett flertal videos från Golf Digest.

Om golfbollens historia

De flesta golfbollar marknadsförs som utmärkta för att slå LÄNGRE och att märket används av ledande tour-spelare. För vissa bollar lyfter man också fram närspelsegenskaperna. Tester med onamnade bollar visar oftast att skillnaden mellan kända och okända märken är ganska liten, inte minst för medelgolfaren. Dropgolf säljer för närvarande inga golfbollar och skulle vi eventuellt göra det, blir det med texten Dropgolf.

närspel över vatten i golf

Glöm vattnet och lägg den på green

Träningstips

Vi tar gärna emot förslag till bra tips och videos om bättre närspel

Länkar om närspel

Många bra länkar på About.com

Videos på amerikanska PGA

Videos på Golf.se, markera Runt green

Golfbranschen och närspel

Golfindustrin tjänar mycket mer pengar på att utveckla och sälja klubbor för det långa spelet än för närspel. Eller som en producent av wedgar uttryckte det - the golf industry is distance crazy.

Ska det bli mer och bättre närspel, är det golfklubbarna som får vässa sina stategier, närspelsområden, banor, tävlingar med mera. I en framtid med mer differentierade golfbanor kommer några att bli riktigt bra på detta.

David Pelz tränar hemma

golfträdgård

En av världens främsta tränare kopplar gärna av med lite golf hemma på tomten.