""Börja spela (bättre) golf

Träna närspel, mer närspel och lär dig lite om golfkultur. Vänta med drivern även om det är kul att slå långt, när det funkar.

golfklubbor för nybörjareDina första golfklubbor och din Pro

Köp eller låna fyra-fem klubbor - t ex järn 7, putter, två wedgar - och de behöver inte vara individanpassade eftersom du ännu inte har en stabil svingprofil. Golfspelande vänner i alla ära, men en Pro har både grundkompetens och pedagogik för att hjälpa dig till en bra sving och ett individuellt träningsprogram. Några pros ger dig rabatt på lektioner i närspel.

Närspel är känsla och precision

Att lära sig golf och belöningsmodeller

I en del dataspel ska man träffa snabbt uppdykande fiender och man övar sin känsla för precision. Spellogiken bygger på återkommande belöningar i form av träffar, poäng eller nivåbyte. Närspel är också precision och att träffa green eller komma nära flaggan har en likartad belöningsmodell.

Golf kräver en hel del träning och en rejäl dos uthållighet.

Sällangolfare och cykling

Sällangolfare som peggar upp på första tee får inte alltid den början de önskar.

Tyvärr är golf inte som cykling i den meningen att det fungerar bra även när det går långt mellan rundorna.

Statistiken i Sverige och många andra länder visar att många går allt färre rundor per år. Detta ger onda cirklar i form av hur bra (läs relativt dåligt) man spelar och påskyndar vägen mot att bli en ex-golfare.

Öva 70% närspel Sean Foley, en av Tiger Woods pro:s

Öva mer närspel och prova några rundor Dropgolf för att hålla golfkänslan vid liv. Det gör dina klassiska golfrundor bättre.

Vilken klubb ska jag gå med i

I många klubbar finns någon form av prova-på-medlemskap. det kan vara en bra idé. Besök flera klubbar och se vilken typ av bana som passar dig, hur miljön ser ut, prata med andra om hur klubben fungerar och tänk efter vilka frågor som är viktiga för dig - t ex: har klubben en hygglig ekonomi som gör att den troligen finns kvar om några år, hur många kvinnliga medlemmar finns det och hur ser juniorprogrammet ut? Börja gärna spela några stycken vänner, det ökar viljan att spela.

golftransportEn cykel är bra för golfspel

Har man inget körkort kan det vara ett praktiskt problem att ta sig till en golfbana. En cykel med någon sorts dragkrok till golfvagnen är en bra idé om man inte förvarar sin klubbor på golfklubben. Spelar du Dropgolf räcker det med en liten bag över axeln.

Välj en favoritklubba för att förändra din sving

Det är en sak att öva med en driver eller lägre järnklubba, men vil du arbeta med att förändra din sving är det smartare att arbeta med t ex en järn 7:a. Välj ett mellanjärn som du trivs med. järn 7Tänk på att t ex dagens nya järn 7:or har ungefär samma loft (vinkel) som en järn 5:a hade för 10-15 år sedan. Tillverkarna har succesivt minskat klubbornas loft för att ge intryck av att de går längre.

Börja spela golf med närspel

Närspel tränar din bollkänsla

Grönt kort med Närspel

Vi har ett förslag. Ta ditt Gröna kort genom att enbart öva närspel. Du behöver ingen lägre klubba än järn 7 för att klara detta.

Golf är inte helt lätt och blir inte lättare om du är lite upp i åren. Låt drivern vänta tills du har klarat Grönt kort. Öva din boll- och klubbkänsla i närspel. Det kommer att ge dig mycket nöje.

Börja spela golf enligt SGF

Svenska Golfförbundet har en sida för de som vill Börja spela golf.

Tips från tränare

Om du som är Pro vill berätta om ett tips för nybörjare, hör av dig

Tips nr 1. ännu inget