""Golfrundor på 6 eller 9 hål

Under senare år har det blivit allt vanligare att golfare nöjer sig med att gå sex eller nio hål.

Korthålsmedlemskap

En del klubbar har en korthålsbana med oftast sex till nio hål. I en del klubbar kan man bli medlem i enbart denna. Nu har i varje fall en klubb Halmstad GK öppnat en möjlighet för 15 personer att vara medlem i klubben och få en spelrätt för nio hål per dag på en av de stora banorna.

Ett historiskt perspektiv

På alla scorekort står UT för de första nio hålen och IN för de sista nio hålen. I en period var en golfrunda 22 hål men minskades på S:t Andrews i Skottland 1764 till 18 hål. Se en engelsk omfattande golfhistorik.

Ryder CupRyder Cup och stadsnära golfbanor

Ett av skälen till att Frankrike vann kampen om värdskapet 2018 för Ryder Cup, var att man lovade bygga 100 urban courses. Dessa stadsnära banor på ofta sex eller nio hål är tänkta att stimulera golfintresset och passa en tidsoptimerande modern storstadsbo. Enligt en studie citerad i samma källa var 2011 endast 0,6% av fransmännen medlemmar i en golfklubb i jämförelse med 5,8% i Sverige, 1,9% i England, 4,9% i Skottland och 9,5% i USA.

golfrundor

18 eller 6 - 9 hål

Golf i omvandling

Antalet golfspelare och spelade rundor sjunker sedan många år i Sverige och många andra länder - läs om tidsproblemet och vår golfblogg. Dropgolf är ETT sätt att öka intresset för golfspel.